Ghosting Nedir? Ghosting Belirtileri ve Ghosting Etkileri, Manipülasyon

Ghosting, narsist bireyler tarafından sıklıkla başvurulan bir manipülasyon yöntemidir. Bir ikili ilişkinin aniden, açıklama yapmaksızın kesilmesidir. Psikolojik şiddet olarak ele alabileceğimiz ghosting, İngilizce’de hayalet anlamına gelen “ghost” kelimesinden türetilmiştir. Türkçe’de ise görmezden gelmek olarak kavramsallaştırabiliriz.

UYARI: Bu metin manipülasyon ile alakalıdır. Kişisel hayatta bir manipülasyon yöntemine başvurmanız olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Her ilişkide, ilişkinin bitmesine sebep olan çeşitli durumlar vardır. Bitirilen ilişkilerde bu durumlar iki taraf için bilinebilir bir durumda olması gerekir. Ghosting davranışında ise ilişkinin neden bitirildiğini ve ilişkinin sonlanmasına yol açan faktörler üzerine bir açıklama getirilmeyeceği için maruz kalan açısından ilişkinin neden bittiği konusunu anlayabilmek güç hale gelir.

Genellikle, romantik ilişkilerde ortaya çıkan ghosting, karşıdaki kişi ile iletişim kurmadan ilişkiyi aniden sonlandırmaktır. İlişkiyi herhangi bir açıklama yapmaksızın sonlandıran kişiye “ghoster”, maruz kalan tarafa da “ghostee” denilmektedir. Ghosting, maruz kalan açısından çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilir.

Romantik ilişkilerin yanı sıra özellikle flört döneminde karşılaşılan ghosting, bir tarafın diğer tarafı görmezden gelmesi ve iletişimi kesmesi durumu olduğu şeklinde özetlenebilir. Ghosting davranışına maruz kalan kişi için açıklama yapılmaması, kafa karıştırıcı bir durum olarak ortaya çıkar. Herhangi bir açıklama ve nedenin sunulmaması kafa karıştırmaya sebebiyet verir.

Ghosting Etkileri

Bir kere, aniden bir ilişkinin kesilmesi ve herhangi bir açıklama getirilmemesi acı vericidir. Ghosting, maruz kalan açısından özgüveni oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Maruz kalan, kendisini yetersiz ve değersiz hisseder ve yaşadığı duygusal şiddet, kendisini suçlamasına sebebiyet verir. Yoğun öfke, üzüntü, huzursuzluk ve hayal kırıklığı hisseden “ghostee”, çeşitli psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayabilir. Depresyon, uyku bozuklukları, stres gibi olumsuz psikolojik rahatsızlıkları deneyimleyebilir.

Ghosting, duygusal travmalara neden olur. İlişkide maruz kalan kişi kendisini aniden terk edilmiş bulur ve reddedilmiş hisseder. İletişim eksikliğinin getirdiği bu his duygusal kapanma hissine neden olabilir. Bazı insanlarda bu durum romantik ilişkilere ve ikili insan ilişkilerine yönelik güvensizliğe yol açabilir.

Buna Göz Atın  Narsisti Yok Saymak

Ghosting Belirtileri

İnsanların yaşam içerisinde çeşitli problemleri olabilir. İletişimi engelleyen çeşitli sıkıntılar da gün yüzüne çıkabilir. Ancak, sürekli bir ortadan kaybolma hali varsa, bu kaybolma haline bir açıklama getirilmemesi, kestirme cevaplar verilmesi ghosting davranışına işaret ediyor olabilir. İletişimi engelleyen faktörlerin varlığından farklı, bir gerekçenin sürekli öne sürülüyor olması, geçiştirici cevaplar verilmesidir.

Öte yandan insanlar hayatlarının bazı dönemlerinde tek başına kalmayı, yalnız olmayı tercih edebilirler. Yaşanan ağır yaşam olayları fiziksel ya da duygusal olarak diğer insanlardan uzaklaşma ihtiyacını doğurabilir. Bu durum ile ghosting davranışını ince bir çizgi ile ayırabiliriz; aslında var olmayan yaşam olaylarını öne sürmek, yalnız kalmayı sürekli bir çözüm olarak öne sürmek, var olan yaşam olaylarının abartılması ve yalnızlığın bir çözüm olarak ortaya konulması, ghosting davranışına işaret eder.

Ghostingden Nasıl Korunuruz?

Her ikili ilişki doğası gereği çeşitli problemleri içinde barındırmaktadır. Hiçbir insani ilişki mükemmel olamaz. Sorunların doğru ve yapıcı şekilde konuşulup ele alınması gerekir. Sorunların çözümü ve ikili ilişkide var olan roller bakımından tutarlı, net ve açık olmak gerekir. Özetle, sorunun çözülmesi için net ve tutarlı tavrı göstermek gerekir.

Herhangi bir ikili ilişki kısa vadede kurulmaz. Kısa vadede karşı tarafa verilecek bilgiler ve özgeci tutumlar, ilişkiyi ghostinge taşıyacak tavizler olarak karşımıza çıkabilir. Sınırların belirlenmesi önemlidir.

Bir ikili ilişkide, ilişki aniden ve beklenmedik şekilde bitti ise bireyin kendisini suçlaması zarar verir. Her ikili ilişkinin neden bittiğini tarafların bilmesi doğal bir haktır. Aniden ve açıklamasız biten ilişkilerde, açıklama yükümlülüğü bitiren tarafa düşer.

Bir ikili ilişkinin bitmesi, ghosting var olsun ya da olmasın çeşitli acılar verir. Bu acılar ile yüzleşmek önemlidir. Aynı zamanda çevredeki insanlar ile kurulacak sosyal etkileşim acının azaltılmasına ve toparlanma sürecine katkı sunacaktır.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!