Narsisti Yok Saymak

Narsiszm, kişinin kendisini abartarak, kendi benliğine karşı duyduğu aşırı bağlılık ve aşırı hayran olma durumu olarak tanımlanabilir. Narsist kişilerin özelliklerine baktığımız zaman şunları görmekteyiz; Narsist, diğer insanlar tarafından çok beğenilmek ister. Kendini özel ve bulunmaz biri olarak ele alır. Büyüklenmeci bir tavra sahiptir. Bunların bir neticesi olarak başka insanlara saygısızca davranışlarda ve kendini beğenmiş tavırlarda bulunurlar.

Kimi insanlar narsistlerin davranışlarından dolayı ciddi bir psikolojik yıkıma sahip olmaktadır. Narsistin yakın çevresinden birisi olması, yakın arkadaş, sevgili veya ailesinden, yıkımın şiddetini oldukça artıracaktır. Narsist ile kurduğu iletişimde kişi kendisini değersiz hissedecektir. Değersizlik hissi, çeşitli arayışlara itecektir. Bu arayışlardan birisi de hiç şüphesiz narsisti yok saymaktır.

Yok saymak, bir kişiyi görmezden gelmek fiili ile karşıdaki kişinin değersiz ve sevgisiz hissetmesine sebep olmaktır. Bu bir bakıma psikolojik şiddettir. İnsanlar hayatlarının bir çok yerinde yok sayma davranışı ile karşılaşmaktadır. Yok sayılan taraf değersiz, önemsiz ve sevgisizlik duyguları ile başbaşa kalmaktadır.

Konumuzu, narsisti yok saymak davranışını irdeleyecek olursak, genellikle narsistin yarattığı psikolojik yıkım neticesinde kişiler bu kararı verir ve harekete geçerler. Narsisti yok saymak, narsiste karşı kullanılabilecek bir psikolojik saldırı türü olup, narsistte derin yaralar açabilmektedir. Narsistler, kendi benliklerine karşı duydukları aşırı saygı neticesinde, çevrelerindeki insanların da aynı saygıyı göstermelerini ve ilginin odağı olarak kalmayı isterler. Narsist, yok sayılan taraf olduğunda bunun etkileri onun için daha yıkıcı olacaktır. Yani narsisti yok saymak, narsistin psikolojik şiddete uğraması anlamına gelmektedir.

Buna Göz Atın  Bilinçli Farkındalık ve Bilişsel Davranışçı Terapi

Psikolojik şiddete uğrayan narsistin, iç dünyasında çeşitli çatışmalar yaşaması kaçınılmazdır. Karşı tepki olarak öfke, duygusal manipülasyon ve diğer araçlar ile saldırıya yanıt vermek isteyecektir. Narsisti yok saymak, narsistten gelecek saldırıları veya saygısızca hareketleri kısa süreliğine azaltsa da uzun vadede patolojisini derinleştirme riski taşımaktadır. Elbette bilinçli olarak girişilen psikolojik savaşın öngörülebilir bir sonucu veya sonu yoktur.

Yakın çevrenizde bulunan ve narsist olduğunu düşündüğünüz bir kişiyi yok sayarak cezalandırma isteğiniz, işleri hem onun için hem de sizin için zorlaştırabilir. Psikolojik yardıma yönlendirmek, yok sayma davranışının yerine konulabilecek en makul çözümdür.

Yakın çevrenizde bulunmayan ve hayatınızdan çıkarabileceğiniz bir konumda olan kişiyi yok sayma davranışına girişmek yerine hayatınızdan çıkarmak daha makul seçim olabilir. Aksi durumda ise; psikolojik savaş, kazanmaya karşı hırsı da beraberinde getirebilir. Karşınızdaki insana psikolojik açıdan zarar verme isteği, size de zararı dokunabilecek bir olgu olarak karşınızda durmaktadır.

Kendinizce savaş verdiğiniz veya cezalandırmak istediğiniz insandan daha fazla zarar görmeniz olasılık dahilindedir. Gelecek yaşamınız boyunca, psikolojik savaş yürüterek sorunları çözme davranışını pekiştirebilir. Kolaylıkla çözülebilecek bir çok sorunu psikolojik savaşla çözmenin daha akılcı olduğu algısı yerleşebilir.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!