Love Bombing Nedir?

Love bombing kavramı, “aşk bombardımanı” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Love Bombing özellikle romantik ilişkilerde görülmekte olup, romantik ilişkinin ilk dönemlerinde yoğun bir sevgi ve ilgiyi ifade etmektedir. Aşırı ilgi ve sevgi, zamanla azalan ya da birden kesilmektedir ve muhatabını olumsuz etkileyen bir yapıya sahiptir. Özellikle narsist kişilerin tercih ettiği bu yöntemde, saygınlık, şefkat ve sevginin hızlı bir yoldan elde edilmesi ve karşı tarafı ilişkiye ve kendisine bağlama amacı gütmektedir.

Love bombing, ilişkinin bir tarafından, güç ve kontrol oluşturabilmek için yapılan aşırı ilgi, iletişim ve manipülasyon şekli olarak da ele alınabilir. Partnerini kendi istekleri için yönlendirebilmek, isteklerini kolaylıkla kabul ettirebilmek için ilişkinin ilk döneminde başvurulan manüpilatif bir yöntemdir. Bu evrede, aşk bombardımanına maruz kalan kişi durumun farkında değildir. Ne zamanki aşk bombardımanı sona erer, o zaman anlaşılır. Aşırı ilgi, iltifat, sevgi gösterileri çoğu zaman manipülatörün çevresindeki kişiler tarafından da desteklenerek, aşk bombardımanına maruz kalan kişinin güveni kazanılır.

Güven yeterince oluşturulduktan sonra, manipülatör bir anda ilgi ve alakayı keser. Flört veya ilişkinin ilk evrelerinde manipülatör taraf, karşı tarafı ilgi, sevgi ve iltifatlara bağımllı hale getirir. Bu bağımlılık da manipülasyona uğrayan tarafın istese de ilişkisini bitirememesine yol açar. Çünkü manipülasyona uğrayan taraf, bir gün tekrardan aynı hisleri yaşayabileceğine yönelik bir umut besler.

Buna Göz Atın  Empati Nedir?

Love bombing aşaması, ilginin kesilmesi, sevgi gösterilmemesi ve önemsenmeme durumları başlayana kadar devam eder. Bir anda kesilen ilgi, sevgi manipülasyona uğrayan tarafın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Manipülatör tarafından çoğu zaman suçlayıcı, aşalayıcı ve cezalandırıcı davranışlar, psikolojik iyi oluşa ciddi zararlar verir.

Love bombing nasıl anlaşılır?

Bir flört dönemi ya da bir romantik ilişkinin ilk dönemlerinde aşırı ilgi ve sevgi çoğu zaman dikkatli davranmayı gerektirir. Aşırı şekilde iletişim kurulmak için harcanan yoğun çaba, sıklıkla ya da aşırı pahalı hediyeler alma, ilişkinin ilk dönemlerinde geleceğe ilişkin ciddi hayallerden bahsetme, arkadaş çevresine yapılan müdahaleler love bombing belirtileri olarak değerlendirilebilir. Bir süreç olması gerekenden aşırı hızlı ilerliyorsa, ortaya çıkaracağı ciddi sorunların da habercisi olabilir.

Herhangi bir kişisel ilişkide bireylerin kendi sınırlarını belirlemesi ve karşısındaki insanlardan da buna saygı göstermesini talep etmesi gerekir. Hızlı gelişen romantik ilişkiler ve hatta arkadaşlık ilişkileri yakın bir gelecekte ciddi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Her insani ilişki, aynı bir insanın gelişimi gibi belirli bir süreç içerisinde gelişmektedir. Öte yandan romantizm olgusu ve love bombing arasında bir çizgi vardır. Romantizm, tutarlı davranışlar ile sıkı sıkıya bağlı bir olgu olarak love bombingden ayrılmaktadır.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!