Çocuklarda Terk Edilmek Korkusu

Çocuklarda terk edilme korkusunun ortaya çıkmasında bir çok neden bulunmaktadır. Terk edilme korkusu, bir çocuğun en büyük korkularından birisidir. Çocuk, ebeveynlerinin onu terk edeceğini düşünerek, dünyada bir başına kalacağını ve sorunlar ile baş edemeyeceğini düşünür. Çocuk reddedileceğini ve terk edileceğini hissettiğinde öfke duymaya başlar.

Her çocuk, gelişim esnasında çeşitli duyguları deneyimler. Bu duygulardan birisi de korkudur. Elbette korku, çocuğun kendisini koruyabilmesi için olmazsa olmaz duygularından birisidir. Ancak çocuğun yaşadığı korku, kimi zaman gelişimsel nedenlere dayanmaz. Ebeveynlerin ve çocuğun sosyal çevresinde; çocukla iletişim kuran bireylerin yanlış tutumları ve davranışları korku oluşumuna sebep olabilir. Ebeveynlerin sinirlendiğinde, çocuğu terk edeceğini söylemeleri buna örnek olarak verilebilir.

Ölüm Kavramı ve Çocuklarda Terk Edilme Korkusu

Yaşamın ilk yıllarında çocuk ölüm kavramı ile tanışır. 3-6 yaş aralığında çocuklar, ölümün yaşamın değişmez bir parçası olduğunu fark eder. Ölümü sorgulamaya başlarlar. Çocuk bir süre sonra ebeveynlerinin de ölebileceğinin farkına varır. Bazı çocuklar anne ve babalarının öleceğini düşünerek yoğun bir korku geliştirirler. Zihinlerini meşgul eden bu düşünce çocukta kaygı bozukluğuna da neden olabilir. Örneğin, annesi alışverişe giden bir çocuk, annesinin alışverişten asla dönemeyeceğini düşünür.

Buna Göz Atın  İtaat Nedir?

Okul çağına gelmiş çocuk ise; onu okuldan almaya kimsenin gelmeyeceğini düşünür. Ebeveynlerinin onu unutacağı endişesine kapılırlar. Çocuk böylesi bir durumda, okula gideceği zaman yoğun bir kaygı hisseder ve huzursuz olur.

Çocukluk döneminde terk edilmeye karşı yoğun bir korku gelişebilir. Ebeveynlerin, çocuğa karşı hoşgörülü olması, güven vermesi gerekir. Çocuğun duyguları ile empati yapılması da çocuğun bu süreci kolaylıkla aşabilmesine yardım eder.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!