Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli, özel öğrenme güçlükleri altında tanımlanan bir bozukluktur. Disleksiden ayrılan yönü, matematik işlemleri yapabilmekte yaşanan çeşitli öğrenme güçlükleri ile ilişkili olmasıdır. Diskalkuli hastaları basit sayı kavramlarını anlamakta çoğu zaman güçlük yaşarlar. Sayıları sezgisel olarak kavramaktan yoksun olabileceklleri ele alınmakla birlikte, sayılar ile ilgili temel süreçleri öğrenmekte sorun yaşarlar. Tanı el kitabı olan DSM-5’e göre, diskalkuli, matematik öğrenme sürecinde bir engel olarak tanımlanır.

Diskalkuli Belirtileri

Matematikle ilişkili öğrenme aktivitelerine karşı güçlü karşıtlık olarak ele alınabilir ancak matematik kaygısı olarak değerlendirmemek gerekir. Diskalkuli hastaları, akranlarına göre matematikle daha fazla sorun yaşar ve bu sorunlar ilerleyen süreçlerde artış gösterebilir.

Buna Göz Atın  Yaygın Kaygı Bozukluğu

Diskalkuli hastalarında görülen tipik belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Temel matematik işlemlerini öğrenmekte görülen yavaşlıklar ve güçlükler
  • Temel işlemler olan toplama ve çarpmanın kurallarını kavramakta zorlanırlar, özellikle toplama ve çarpmada değişme özelliğini tanımlamakta zorlanırlar.
  • Zamanı anlatmakta yaşanan zorluklar. Özellikle analog saatleri okumakta zorluk görülür
  • Çarpım tablosunu öğrenmekte zorlanma
  • Yer ve yön tayin etmekte görülen güçlükler
  • Nesneler arasında var olan uzaklığı anlamakta ve tanımlamakta zorlanmalar
Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!