Ayna Nöronlar Nedir?

Ayna nöronlar, çeşitli duyu organları ile algılanan duyular vasıtası ile dış dünyadan gelen uyarıcıları alıp, birebir saklayan sinir hücreleridir. Karşıdan gelen uyarıcının hareketlerini sanki kendisi yapıyormuşçasına nöronlar ateşlenirler. Bu durumu ifade etmek için ayna nöron terimini kullanmaktayız. Ayna nöronlar, primat ve kuş türlerinde görülmektedir. İnsanlarda ise premotor korteks, yardımcı motor alan, birincil somatosensoriyel alan ile alt parietal kortekste görülmüştür.

Nöroloji biliminde, ayna nöron kavramı tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayna nöronlar, hareketleri anlama, taklit etme ve sosyal etkileşimde bulunma gibi işlevleri yerine getirir. Örneğin, bir kişi bir başkasının elini sıkarken veya bir nesneyi kavradığını gördüğünde, ayna nöronlar aktive olur ve gözlemci, kendisinin o eylemi gerçekleştiriyormuş gibi bir deneyim yaşar. Bu şekilde, ayna nöronlar başkalarının niyetlerini, düşüncelerini ve hislerini anlamamıza yardımcı olur.

Buna Göz Atın  Ahlaki Gelişime İlişkin Alternatif Görüşler

Ayna nöronlar, sosyal etkileşim, dil gelişimi, empati ve öğrenme gibi birçok önemli süreci etkileyebilir. Bu nedenle, ayna nöronların işleyişi, insan davranışlarının anlaşılması ve sosyal ilişkilerin kurulması üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Ancak, ayna nöronlar hakkındaki araştırmalar hala devam etmektedir ve bu alandaki tam işleyiş hala tam olarak anlaşılamamıştır.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!