Depresyona Giden Süreç – Depresyonun Nedenleri

Depresyonun nedenleri, kişinin hayatında bir anda büyük değişimler yaşaması ve bu değişimlerle baş edememesi sonucunda oluşan bir psikolojik problem olarak kısa bir giriş yapabiliriz. Elbette ki depresyon oldukça geniş bir konudur. Kişinin sevdiği bir insanı kaybetmesi, işini kaybetmesi ya da belirli kronik hastalıklarla baş etmesi gibi bir çok nedenin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

İnsanlar sevdikleri insanları kaybettiklerinde, hastalandıklarında (kronik hastalıklar), zorlu yaşam dönemlerinde olmaları çeşitli baş etme stratejilerinin işe yaramaması sonucunda depresyon ortaya çıkar. Depresyonun ortaya çıkmasında kolaylaştırıcı bazı etmenler vardır. Bunlardan en önemlisi kalıtımdır. Ailesinde depresyon tanısı almış kişiler bulunan kişi depresyon süreci geçirmesi diğer insanlara göre daha kuvvetli bir ihtimaldir. Ailesinde depresyon tanısı almamış kişilerde depresyon daha az görülmektedir.

Depresyonu tetikleyen bir başka etmen ise hormonlardır. Hormon seviyelerinde yaşanan ani değişimler depresyonun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Faktörlerin hepsinin ya da bir kaçının bir arada bulunması ile birlikte depresyonun oluşmasına daha çok olanak sağlamaktadır. Hem kalıtımsal hem fizyolojik hem de yaşantı sonucunda ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık olduğu için biyopsikolojik olduğunu söyleyebiliriz.

Buna Göz Atın  Bağımlı Kişilik Bozukluğu

Belirtmek gerekir ki, kadınlarda depresyon daha sık görülmektedir. Bunda toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi bulunmaktadır. Çoğu toplumda kadınların özgürlük alanları erkekler kadar geniş değildir. Bir davranışta bulunmanın toplumdaki karşılığı cinsiyetler arasında fark gösterebilir. Şöyle ki; erkekler yaşam sorunlarını madde/alkol kötü kullanımı ile dışavurum gösterebilirken kadınlarda bu durum erkekler kadar sık görülmez. Aynı zamanda kadınlarda hormonal değişimler, erkeklere göre daha sıktır. (Gebelik, menstural döngü vb.)

Depresyon Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Madde ve alkol kötü kullanımı
  • Anksiyete bozuklukları
  • Kadın olmak
  • Erken ebeveyn kaybı
  • Düşük sosyoekonomik düzey
Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!