Hebefrenik Şizofreni

Hebefrenik şizofreni, genellikle 15 ila 20 yaşları arasında görülen ve literatürde düzensiz şizofreni olarak da adlandırılan, şizofreninin alt türüdür. Hebefrenik şizofreniye sahip kişilerde çeşitli semptomlar gözlemlenebilir. Konuşmalarda tutarsızlık ve konudan konuya hızlı bir geçiş yapma sık görülen bir özelliktir. Ayrıca normal yüz ifadelerinden farklı yüz ifadeleri sergileme, jestlerin duygusal durumu yansıtmaması veya hiç kullanılmaması, ciddi bir durumdan bahsedildiğinde gülme gibi anormal tepkiler ortaya çıkabilir.

Bunların yanı sıra, hebefrenik şizofreniye sahip bireylerde düşünce bozuklukları, algısal bozukluklar, duygusal sıkıntılar, sosyal geri çekilme, motivasyon eksikliği ve düşünce ve duygusal süreçlerde bozulmalar da görülebilir.

Hebefrenik şizofreni, günlük işlevsellik üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu durum, kişinin eğitim, iş, ilişkiler ve genel yaşam kalitesi gibi alanlarda zorluklar yaşamasına neden olabilir.

Hebefrenik şizofreninin tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Psikoterapi, antipsikotik ilaçlar, destekleyici tedavi ve sosyal beceri eğitimi gibi yöntemler tedavi planında kullanılabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile semptomların hafifletilmesi ve bireyin yaşam kalitesinin artırılması mümkündür.

Buna Göz Atın  Çocukluk Dönemi Depresyon : Tedavisi

Hebefrenik Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni hastalarının çoğunda, düşüncelerin dağınık olması ve konuşma zorlukları görülebilir. Bu durum, kişinin içinde bulunduğu duruma uygun olmayabilecek tuhaf yüz ifadeleri sergilemesine, yanlış duyguları göstermesine ve konuşma biçiminde durağanlık ve dağınıklık yaşamasına neden olabilir. Ayrıca günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorlanabilir, konudan konuya hızlıca atlayabilir ve kelimeleri seçmekte güçlük çekebilir.

Her şizofreni hastasının belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir, bu nedenle her bir bireyin davranışları farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak, bu karışıklık duruma göre belirlenebilir. Hastanın konuşmalarında tutarsızlık ve düşüncelerini karıştırma eğilimi gözlemlenebilir. Kişi, içinde bulunduğu durumun farkında olmadan konuşabilir ve konuşmalarında tutarsızlık belirtileri görülebilir.

Şizofreni hastaları, konuşmaları takip etmekte zorluk çekebilirler. Kelimeleri doğru bir şekilde sıralamakta güçlük çekebilir, cümleleri düzgün bir şekilde kurmakta zorluk yaşayabilirler. Ayrıca belirli kelimeleri aşırı sıklıkla tekrar edebilirler ve gerçekte var olmayan kelimeler kullanabilirler. Sorulduğunda, kendilerine yönelik olan bir soruya konudan alakasız bir cevap verebilirler.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!