Glossofobi- Topluluk Önünde Konuşma Kaygısı

Glossofobi, topluluk önünde konuşma korkusu ve endişesi olarak tanımlanan bir kaygı bozukluğudur. Bu fobiye sahip bireyler, topluluk önünde konuşmak zorunda kaldıklarında büyük rahatsızlık hissederler ve bu durum fiziksel semptomları tetikleyebilir, örneğin terleme, titreme ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda, glossofobiye sahip kişiler genellikle yargılanma, utanma veya reddedilme korkusu da yaşarlar. Bu, geçmişte yaşanan olumsuz bir deneyimin etkisi olabilir. Araştırmalar, glossofobiye sahip bireylerin kendileri hakkında olumsuz yorumlar okuduklarında duygusal süreçlerinin ve öz eleştirinin aşırı tepkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Glossofobi, psikoterapi yardımıyla tedavi edilebilir. Korkunun kökenine inilerek bu faktörler değerlendirilir. Ayrıca, konuşma yapılacak yere önceden gidip alışmak, konuşma sırasında kullanılacak materyallerin önceden hazırlanması, zihinsel olarak konuşmayı prova etmek ve ayna önünde çalışmalar yapmak da faydalı olabilir.

İçindekiler

Glossofobi Türleri Hakkında

Topluluk önünde konuşma korkusu olarak tanımlanan glossofobi birçok insan tarafından deneyimlenen kaygı bozukluğu türüdür. Özellikle yeni bir ortamda veya ilk kez bir topluluk önünde konuşma yapılacağı durumlarda aşırı gerginlik ve korku hissi ortaya çıkar.

Kalabalık bir topluluk önünde konuşmak ve kendini ifade etmek, belirli bir noktaya kadar normal karşılanabilir ve herkesin yaşadığı bir deneyim olabilir. Endişe ve kaygının, günlük yaşamda işlev bozukluğu oluşturması glossofobi tanısı almak için gereklidir. Yani glossofobi, kişinin kalabalık bir kitleye hitap etme durumunda normalden fazla stresli hale gelmesidir.

Topluluk Önünde Konuşma Kaygısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topluluk önünde konuşma korkusu (glossofobi) tedavisi; topluluk karşısında konuşma esnasında yanlış anlaşılmaktan veya hata yapmaktan endişe duyan kişilere yardımcı olmayı amaçlar. Aynı zamanda kalabalık bir grup önünde rezil olma korkusu veya başarılı bir sunum yapma korkusu gibi sorunları olan kişilerin kökenlerini çözerek bu kaygıları aşmayı hedefler.

Buna Göz Atın  Çocuklarda Depresyon Görülme Sebepleri

Topluluk önünde konuşma korkusu tedavisinin en önemli amacı, endişenin kaynağına inilerek rahatsızlığın tekrarlanmamasını sağlamaktır. Bu süreçte kişinin bilinçaltına aktardığı ancak farkında olmadığı yanlış inançları aşmak ve fobiyi ortadan kaldırmak amaçlanır. Tedavinin yanı sıra, kişinin yaşadığı belirtiler ve kaygı ataklarının sona ermesi de hedeflenir.

Topluluk önünde konuşma korkusu tedavisinde uygulanan teknikler, danışanın ihtiyaçlarına göre şekillenir. Normalde konuşma korkusunu yenmek için bireysel olarak izlenebilecek teknikler olsa da ilerlemiş vakalarda mutlaka bir uzmana danışmak ve bilinçli teknikler uygulamak önemlidir.

Fobilerin tedavisinde en sık kullanılan yöntemler arasında terapi yöntemleri yer alır. Konuşma terapileri, rahatsızlığın boyutunu ve kökenini anlamak için önemlidir. Belirtiler ve ataklar bireyin sosyal yaşantısını etkileyecek düzeyde ise uzmanın ilaç tedavisi önermesi de mümkündür. Maruz bırakma terapisi gibi modern yöntemler de glossofobi tedavisinde tercih edilen etkili yöntemler arasında yer alır.

Topluluk önünde konuşma korkusu ile sosyal fobi gibi bazı kaygı bozukluklarının karıştırılmaması ve durumun netleşmesi için uzman desteğine başvurulması gerekmektedir.

Tedavinin ardından, glossofobiyi yenme sürecinde danışanın kendine zaman tanıması önemlidir. Terapi sürecinde öğrenilen teknikleri uygulamak, konuşma pratiği yapmak ve özgüveni artırmak için çaba sarf etmek faydalı olacaktır.

Online topluluk önünde konuşma korkusu tedavisi sonrası, danışanın yeni kazandığı becerileri sürdürmesi ve günlük yaşamında uygulamaya devam etmesi önemlidir. Kendine güvenin artması ve sosyal ortamlarda rahatlıkla konuşabilme becerisinin kazanılması, glossofobi tedavisinin sağladığı faydalardan sadece birkaçıdır.

Sonuç olarak, topluluk önünde konuşma korkusu tedavisi, bireyin günlük yaşantısını etkileyen bir fobiden kurtulma ve özgüvenini geliştirme fırsatı sunar. Uzman desteği ile birlikte uygulanan terapi ve tekniklerle glossofobiyi yenmek mümkündür. Bu süreçte danışanın motivasyonu, isteği ve çabası da önemli bir rol oynar.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!