Çalışma yaşamından kaynaklanan stres ile mücadele etme yöntemleri, iş yapanların işe yönelik stresini azaltmak ya da önlemek üzerine kurgulanmış çeşitli düzenlemeleri içermektedir. Çalışma yaşamında stresi önlemekten önce stresin çalışma yaşamındaki oluşturduğu bazı durumları ele almakta yarar vardır.
Genel olarak, globalleşen dünya, toplumsal değişimler ve teknolojik değişimlerin bireyler üzerinde çeşitli stres faktörleri olduğunu ele alabiliriz. İnsanlar, yaşamlarında yeni olan olaylara karşı bir adaptasyon süreci geçirirler. Adaptasyon sürecinin bir parçası olarak da stresten bahsedebiliriz. Örneğin çalışma yaşamına bilgisayarların girmesi çok yakın bir geçmişte olmuştur. İletişimin bilgisayar ortamına geçişi de internetin yaygınlaşması, iletişimde dijital temelli teknolojilerin gelişmesi çalışma yaşamında da etkili olmuştur. Çalışma yaşamında bilgisayar temelli kurulan iletişimler duygudan yoksundur. Her ne kadar, bilgisayar temelli iletişimde gülümseme, sevinç, üzüntü vb. anlamına gelen çeşitli semboller kullanılsa da bunların tamamı duygudan yoksundur.
Stres, iş ortamında iki olumsuz etkiye yol açmaktadır. Örgütün temel amacını oluşturan verimlilik ve insan faktörünün yaşadığı yabancılaşma duygusudur. Verimlilik alanında yaşanan olumsuz durumlar, ekonomik açıdan olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Yüksek düzeyde var olan stres kişinin fiziksel ve zihinsel sistemine zarar vermesinden dolayı çalışma verimliliğine de doğrudan yansıdığı söylenebilir. Hastalıkların artması, iş kazaları, iş gücü kayıpları, iş yaşamındaki verimliliği düşüren örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Stres nedeni ile ortaya çıkan hastalıkların ve iş yaşamında verimliliği düşürmesi, gerek iş veren gerek de devletlere çeşitli maliyetlere neden olmaktadır. Stres nedeni ile ortaya çıkan hastalıklar, sağlık harcamalarının artmasına neden olmaktadır. Zihinsel performansın düşmesi ile ortaya çıkan iş kazaları da kalifiye iş gücünde kayıp, verimliliği azaltmak gibi çeşitli olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Hem iş veren hem de iş gören açısından stresin çalışma yaşamında oldukça olumsuz etkileri vardır.
Toparlayacak olursak, verim düşüklüğü, işe devamsızlık, sağlık harcamalarının artması, personel tazminat talepleri, hırsızlık ve sabotaj gibi çeşitli olumsuz sonuçların olduğunu görmekteyiz.
Çalışma hayatında kullanılabilecek bazı stratejiler vardır. Bunları şu şekilde ele alabiliriz;
Destekçi bir çalışma ortamı sunmak; Birçok iş sahasında resmi bir yapı bulunmakla birlikte, katı ve kişisel olmayan bir ortam vardır. Bu yüzden çalışanlar yoğun bir stres kaynağı ile baş başadır. Merkeziyetçiliği azaltılmış, çalışma ortamındaki kararlara diğer paydaşların, özellikle çalışanların, daha etkin dahil edilmesi daha destekçi bir çalışma ortamı sunar.
İş Zenginleştirme; İş gören tarafından yapılan iş sayesinde sunulan başarı fırsatları, tanınma, görevin anlamlılığı ve çalışanın özerkliği ile ilgili geliştirmelerdir. Bu sayede iş gören kişilerin, yaptığı işe bağlılığı arttığı gibi, iş yapma sürecinde yaşayacağı stres minimize edilmiş olacaktır. Son olarak da çalışma ortamında, bireylerin rollerinin belirlenmesi ve çatışmaların azaltılması ile ilgili sağlanacak çalışmalar, çalışma yaşamındaki stresi minimize edecektir.
Öte yandan bir iş ortamında, iş görenlerin kariyerlerinin ve mesleki gelişiminin planlanması, görevde yükselmenin bir plan dahilinde yapılması önemlidir. Örgütlerde bireylerin bir sonraki süreçte yapacağı işin tam olarak ne olduğunu bilmemesi, ansızın görevde yükselmeler ve bunun getireceği sorumlulukta var olan belirsizlikler çalışma yaşamını ve iş görenin psikolojik iyi oluşunu olumsuz etkileyecektir.