Bilişsel Davranışçı Terapi 1960’lı yıllarda Aron Beck tarafından geliştirilmiştir. Bireye fayda sağlamayan bilişsel bozulmaların değiştirilmesi odaklanır. Bireyin günlük yaşam olaylarında ortaya çıkan sorunlarını çözebilmesi için kişisel başa çıkma stratejilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi, depresyon tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanmış olsa da anksiyete dahil olmak üzere pek çok ruh sağlığı bozulukluğunda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bilişsel Davranışçı Terapi, “problem odaklı” ve “hareket merkezli” bir terapi yöntemidir. Spesifik problemlere odaklanılarak bu problemlerin ortadan kaldırılması terapinin temel amacıdır. Terapist, bireyin problemine yönelik semptomlarını azaltmasını sağlayacak stratejiler geliştirmesine yardım etme rolünü üstlenmektedir.
Ortaya konulan araştırmalarda Bilişsel Davranışçı Terapi hafif-orta düzey depresyon, anksiyete TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu), madde kullanım bozukluğu, borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde etkili bir terapi yöntemi olduğu görülmüştür. Ayrıca majör depresif bozukluğun da psikofarmakolojik yöntemlerin yanında uygulanan bilişsel davranışçı terapinin oldukça etkili olduğu da ortaya konmuştur.
Psikiyatrik Bozukluklar ve BDT
Bilişsel davranışçı tedavi ekolü, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), tik bozukluğu, anksiyete, orta/hafif düzey depresyon, yeme bozuklukları, madde kullanımı bozukluğu, Borderline kişilik bozukluğu gibi bazı psikiyatrik bozukluklarda ilaçla tedavi ile kıyaslandığında tek başına etkili olduğu görülmüştür (TADS, 2004). Bilişsel davranışçı terapi ekolü, 1970’lerde psikiyatrik bozuklukların sağaltımında kullanılması ile birlikte bazı psikiyatrik bozukluklar için kullanılmaya başlanması daha yeni bir tarihe işaret eder. Bu hastalıklardan birisi; çocukluk çağı kaygı bozukluğudur (Tok, Arkar ve Bildik, 2016).