Ben Narsist miyim?

Narsist kişiler, empati kurma duygusundan yoksun kişilerdir. Yani çoğunlukla empati kuramazlar ya da bilinçli olarak empati kurmaktan kaçınırlar. 

Empatiyi tanımlayacak olursak; kendini bir başkasının yerine koyabilme bir başkasının duygularını anlayabilme ve onlar için kaygı duyabilme becerisidir. Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan kimseler çevresindeki kişilerin ihtiyaçlarını, İsteklerini duygularını görmezden gelirler. Çoğunlukla kendilerinin odaklanırlar.

Narsist kişiler sevgi gösterme konusunda zorluk çekmektedirler. Bu çekincenın altında yatan sebeplerden birisi anne ve babasından ya da bakım veren kişi tarafından yeteri kadar sevgi davranışı görememiş, sözlü onay almamış olmalarından kaynaklanır. Bunun bir sonucu olarak da Narsistik eğilimi olan kişiler iletişim kurmakta zorluk çekerler. Örneğin uzun süren sohbetler, duyguların ön planda olduğu konuşmalar, bir başkasının kendi probleminden bahsettiği konuşmalar.

Bu yazıda özgüven meselesine de değinmek isteriz. Yaşam olaylarında hepimiz özgüvene ihtiyaç duyarız. Özgüven, yeteri miktarda gelişmiş ise yaşam olaylarında ve zorlukların da bize avantaj sağlayacaktır. Kişiler, kendi yaşamlarını ele aldığında sıradan giden yaşam olaylarında dahi kendilerinden dolayı olumlu şeylerin olduğunu düşünmeleri bir belirti olarak düşünülebilir.

Buna Göz Atın  Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedir? Tanı ve Tedavisi

Kişiler, kendi güçlerini, yeteneklerini, insanlar arasındaki pozisyonunu olduğundan daha farklı ele alıyorsa bu bir Narsistik belirti olabilir. Burada dikkat etmemiz gereken husus, kişinin kendini ele alma biçiminin sürekli olarak kendi lehine olmasıdır. Aynı zamanda kendini algılama biçiminin gerçekle orantısız bir şekilde kopuk olması da gerekir.

Son dönemlerde çocukların kişilik gelişimlerinin vazgeçilmez alanları arasında sayılan özgüvene de değinmemiz gerekir. Ebeveynler ya da çevredeki kişiler çocuğun özgüvenini geliştirirken bir takım stratejik hatalar yaparlar. Sıradan hareketleri beğeni ile karşılamak, heyecanlı övgülerde bulunmak, çocuğun gelişim dönemi için normal olup bunu üstün bir meziyetmiş gibi verilen reaksiyonlar örnek olarak verilebilir.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top