Panik Atak, aniden ortaya çıkan, insanı dehşet içindeymiş gibi hissettiren yoğun sıkıntı ve korku nöbeti durumudur. Panik atak geçiren kişiler korku nöbetlerine “kriz” adını verse de bu nöbetler “Panik Atak” ‘tır. Panik atak nöbetleri bir anda başlar ve giderek şiddetlenir. Yaklaşık 10 dakikalık süreç içerisinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Nöbetler genellikle 10 ila 30 dakika arasında sürer ve kendiliğinden geçer.
Kişi hiçbir neden yokken birden bire çeşitli semptomlar göstermeye başlar. Göğüste çarpma, nefes almakta güçlük terleme, üşüme gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler kişiyi dehşete düşürür. Kalp krizi, felç geçireceğini düşünmek ya da öleceğini düşünmek bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra meydana gelir.
Yapılan incelemelere göre herhangi bir sağlık sorunu yoksa kişinin panik atak nöbeti geçirdiği düşünülebilir. Bu atakların tekrarlaması ile birlikte kişi acil servise başvurmaya başlar. Herhangi bir tıbbi bulgunun olmaması ile birlikte hasta başka doktorlara da başvurmaya devam edebilir.
İçindekiler
Panik Atak Belirtileri
- Göğüste sıkışma ve göğüs ağrıları hissetme
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli şekilde artması
- Terleme
- Boğulur gibi hissetmek ve nefes almakta güçlük yaşamak
- Baş dönmesi ve bayılacak gibi hissetme
- Mide bulantısı ya da karın ağrıları hissetme
- Kontrol kaybı ve çıldırma korkusu
- Ölümden korkmak (Kriz esnasında kişi öleceğinden korkabilir)
Yukarıda sayılan belirtilerin en az 4 tanesi bulunur. Eğer bu belirtilerin dört tanesinden daha azı yaşanıyorsa Kısıtlı Panik Atak adı verilir.
Beklenti Anksiyetesi
Atakların tekrar etmesi ile birlikte, kişi tekrardan atak geçireceğini düşünür ve bu düşünce kişiye gerginlik ve huzursuzluk verir. Kişinin içinde bulunduğu bu durum (atak geçireceğine karşı taşıdığı endişe), beklenti anksiyetesidir. Ataklar sıklaştıkça kişi daha fazla huzursuzluk yaşar. Kalp krizi geçirme, ölme ya da kontrolü kaybetme korkusu zamanla gelişir.
Panik atak yaşayan biri, çevresinde birisinin olmamasından dolayı derin bir kaygı yaşayabilir. Bu kaygının temelinde de atak yaşadığı esnada kimsenin ona yardım edemeyeceğini düşünmesinden kaynaklanır. Aynı zamanda kontrolü kaybedeceğine inanan kişi, kimsenin ona müdahale edemeyeceğini ve rezil olacağını düşünerek endişeye kapılabilir.
Panik Atak Tedavisi
Panik atak tedavisinde benimsenen iki tedavi yöntemi vardır. Bunlardan birisi ilaç tedavisi diğeri de bilişsel davranışçı terapidir. En iyi sonuç da ilaç ve bilişsel davranışçı terapinin birlikte uygulanması ile elde edilmektedir.
İlaç
Panik atağa sebep olan beyindeki bozuk olan hormon faaliyetlerinin ilaç kullanımı ile düzeltilmesi, nöbetlerin azaltılmasında ve nöbet şiddetlerinin de düşürülebilmesi için ilaçlar etkin rol oynayabilir. Psikiyatrist tarafından reçete edilen ilacın düzgün kullanılması oldukça önemlidir.
Psikolojik Terapi
Panik atak hakkında kişinin geliştirmiş olduğu yanlış inançların belirlenmesi, bu inançların düzeltilebilmesi amacıyla hastanın belirtilerden korkmadan baş edebilmesini öğretmek amaçlanır.
Evinizden online olarak Psikolojik Danışma almak ister misiniz? Tıklayın!
Kişinin geliştirdiği yanlış inançların belirlenmesi bunların üzerine gidilmesine yönelik kurgulanmış terapi modelleri seçilmektedir. Kişinin korkularının üzerine sistematik olarak gidebilmesi için psikolog destek verir. Korkuları yenebilmek için hastaya bazı alıştırma ödevleri verilir. Bu ödevler hastanın korktuğu şeyleri yeniden yapabilmesi için aşamalı olarak verilir.