Narsistin İç Dünyası

Narsisistik Kişilik Bozukluğu, DSM-V‘e göre yetişkinliğin erken dönemlerinde başlayan, büyüklenme, beğenilme ihtiyacı ve empati yapamama ile giden yaygın bir örüntüdür. Kişinin başarılarını, yeteneklerini orantısız bir şekilde abartması ile ortaya çıkan büyüklenme durumu görülen en belirgin özelliklerden birisidir. Büyüklenmenin bir sonucuna baktığımızda ise diğer insanlar tarafından çok fazla beğeni görmeye ve onlardan takdir toplamaya karşın derin bir isteğin varlığıdır.

İçindekiler

Ben Üstünüm!

Narsist kişiler, sınırsız güce, zekaya sahip olduğunu ve diğer insanlara oranla güzel ya da yakışıklı olduğunu düşünmekten kendilerini alamazlar. Bununla beraber, kendilerini diğer insanlardan farklı ve özel olarak görürler. Narsist kişiler, kendilerince özel ya da üstün olarak addettikleri kişilerce anlaşılabileceklerine karşı derin bir inanç geliştirirler. Bu inancın bir sonucu olarak da özel ya da üstün olarak gördükleri kişiler ile iletişim kurması gerektiğine inanırlar.

Ben Özelim!

Kendilerini özel olarak gören narsist bireyler, diğer insanlar tarafından çok beğenilmek ister ve narsist bireyler, her şeyi hak ettiklerini düşünürler. Örnek olarak; istediği kurumda öncelikli olarak hizmet almak veya her ne istiyorsa yapılacağına yönelik anlamsız beklentiler beslemeleri verilebilir. Narsistlerin uğraşıp durduğu anlamsız beklentiler, diğer insanlardan tepki almalarına neden olabilir (Toplum ile çatışma).

Buna Göz Atın  Histriyonik Kişilik Bozukluğu

Kendini diğerlerine göre aşırı düzeyde özel olarak tanımlayan, bu varsayımla hareket eden bireyler, başkalarının özel alanlarına gereken saygıyı göstermeyeceklerdir. Başkalarının davranışlarına düşüncelerine bir değer vermeyeceklerdir. Bu durum da bir adım sonrasında empati yapamama olarak karşımıza çıkacaktır.

Empati?

Narsist birey, başkalarının duygularını ve düşüncelerini anlamak için isteksiz davranır. Başkalarının ne düşündüğü ve ne hissettiği narsistin umrunda değildir. Empati yoksunluğunun, yanı sıra kurduğu ilişkilerde karşısındaki bireye saygısızca tutumlar içerisine girer. Empati yapamayan narsist, saygısız davranışlarından ötürü yakın çevresi ile sorunlar yaşamaya başlar, bu sorunların neticesinde yıpranan ilişkilere sahip olur.

Toparlayacak olursak, kendisinin diğer insanlara oranla daha özel ve değerli olduğu düşüncesi ile uğraşan narsist birey, ikili ilişkilerinde sorunlar yaşayacaktır. Yaptıklarına karşın derin bir içgörü problemi ile uğraşan narsist, kendinden kaynaklanan eksiklikleri göremeyecektir. Yaşadığı sorunların çözülmesindeki en büyük engellerden ikisi; eşduyum (empati) yapamaması ve ilişkilerinde saygısızca davranmasıdır.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top