Otizm

Otizm, 3 yaş civarında başlayan ve hayat boyu devam eden bir gelişimsel bozukluktur. Otizm, hastaları sözel ya da sözel olmayan şekillerde iletişim kurmakta sorunlar yaşamaktadır. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve hastaya uygun rehabilitasyon programı ile otizm hastalarının hayata kazandırılması daha kolay olabilmektedir.

Otizm’in sebeplerinin ne olduğunu tam olarak bilememekteyiz. Otizmin sebebi olarak genetik etmenlerin olduğu düşünülmekle beraber erkeklerde daha sık olarak görülmektedir. Otizmli hastalarının %70’lik kısmında zeka geriliği, %10’luk kısmında da üstün zeka görülebilmektedir. Otizmli bireylerde dikkat eksikliği, hiperaktivite, epilepsi, duygu durum bozukluğu görülebilmektedir.

İçindekiler

Otizm Belirtileri

Otizmli bireylerde, sosyal etkileşimlerde yetersizlik vardır. Otizmli bireyler göz teması kuramazlar ya da kısıtlı göz temasında bulunurlar. Bireyler yaşıtlarıyla oyun oynamakta, normal mimiklerde ve duygusal ifadeleri göstermekte zorluklar yaşayabilirler. Aynı zamanda otizmli bireyler adları ile seslenen bireylere tepki vermezler.

Otizmli bireylerde görülen iletişim sorunları da hastalığın en önemli belirtilerindendir. Otizmli bireyler adı ile seslenildiğinde tepki vermezler. Çevreleri ile ilgilenmezler. Otizmli bireyler insanlarla iletişim kurmak yerine cansız varlıklarla ilgilenmeyi tercih edebilirler. Toplulukta akranlarıyla iletişim kurmakta zorlanırlar bu yüzden oyunlara katılmazlar ve kendilerini izole ederler.

Otizmli bireylerin konuşmasında gecikme vardır. Konuşmayı bir iletişim aracı olarak kullanmazlar. Aynı zamanda bu bireyler konuşmayı öğrenseler bile çoğu zaman aynı kelimeleri tekrar etme eğilimi vardır. Tekrar eğilimi aynı zamanda davranışsal boyutta da görülebilir. Örneğin otizmli birey el çırpma hareketini ard arda yapma eğilimine sahiptir.

Buna Göz Atın  Yaygın Kaygı Bozukluğu

Otizmli bireylerin konuşma biçimleri tekdüzedir. Ses tonları da değişmez yani vurgulama yapmazlar. Yapılan espriyi anlamazlar. Otizmli bireylerde normal öğrenme metodlarına karşı duyarsızlık vardır. Özel öğretim programlarının uygulanması gerekmektedir.

Otizm Tedavisi

Çoğu hastalıkta olduğu gibi otizmin erken teşhisi de oldukça önemlidir. Otizm tedavisinde benimsenen yol, otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmeye katkı sağlamaktır. Yeteneklerini geliştirmek için davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanmaktadır. Uygulanan tedavinin aile için de uygun olması tedavinin başarıya ulaşması konusunda katkı sağlar.

Otizm tedavisinde, bireyin ebeveyninin de bilinçlendirilmesi, tedavi sürecinde sorumluluklarını yerine getirebilmesi için ebeveyn eğitimi oldukça önemlidir.

Yetişkin bireylerin otizmle yaşaması konusuna da değinecek olursak, erken tanı almış ve başarılı bir tedavi sürecinden geçmiş otizmliler çalışma yaşamına girebilirler ve tek başlarına hayatlarını sürdürebilirler. Tedavi süreci her ne kadar başarılı da olsa otizmli bireylerin sosyal becerilerinde belirgin bir eksiklik görülecektir. Otizmli bireylerin tek başına yaşaması konusu özelinde tek bir istisna vardır. Zeka geriliği ile birlikte görülen otizmde, birey sürekli bir yardıma ihtiyaç duymaktadır.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top