İlişkilerde Narsisizm

İlişkilerde narsisizm; Özellikle romantik ilişkileri etkileyen narsizm hakkında konuşmadan önce, narsizmin tanımını yaparak başlayalım. Narsizm, kişinin kendine karşı duyduğu aşırı hayranlık ve bağlılık olarak tanımlanmaktadır. Narsist biri ile evli olmak, narsist biri ile sevgili olmak ya da herhangi bir romantik bağın bulunması çeşitli sorunlar yaratabilmektedir. Zararın boyutunu tespit edebilmek için bunları tek tek ele almalıyız.

Narsist sevgili, narsist eş, manüpilasyon araçlarını kullanarak karşısındaki kişiyi kendisine bağlamayı tercih ederler. (Yazının devamında romantik ilişkinin karşı tarafından eş olarak bahsedeceğim.) Eşlerinin kendilerine aşırı güçlü görmelerini, değer vermelerini isterler. Bunu sağlayabilmek için kullandıkları en büyük araç ise duygusal sömürüdür. Bunun yanı sıra olumlu temas iletilerinde bulunurlar yani eşlerinin hoşuna gidecek geridönütlerde bulunurlar.

Narsisist Sevgilinin Duygusal Sömürüsü

Duygusal sömürü, narsisist kişiler için en iyi araçtır. Eşlerinin duygusal zaafiyetlerinden yararlanarak, kendi üzerlerinde bulunan ilgiyi diri tutmaya çalışırlar. Kıskançlık; narsist kişi, eşinin dikkatini çekmek için eşini kıskandıracak hareketlerde bulunurlar. Bu sayede eşlerinin azalan ilgilerini tekrardan kendilerine çekeceklerini düşünürler. Kıskançlığın narsisist kişiler için bir kullanım alanı da ilişkiyi test etmektir. İlişkinin durumu, kısa vadedeki geleceğinin ne durumda olduğunu anlamlandırabilmek için kıskançlık, ciddi veriler sağlar. Kıskançlığın bir diğer kullanım alanı da tehdit etmektir. Verilen temel mesajlardan birisi; “Bu ilişki her an sonlanabilir ve beni kaybedebilirsin” olur. Bu sayede ilgisi azalan eşin tekrardan yoğun bir ilgi göstermesi sağlanır.

Suçluluk ya da suçlu hissettirme, narsistin başvurduğu bir diğer yoldur. Narsist, kendisine karşı bir saygısızlık yapıldığını düşündüğünde ya da yetersiz ilgi gördüğünü düşündüğünde bu yola başvurur. Eşin suçlu olduğunu ileri sürerler ve bunu eşin kabul etmesini sağlarlar. Eşin yaptığı ya da yapmadığı bir şeyin kendilerinde yıkıcı bir sonuca yol açtığı iddiası ile eşin suçlu olduğunu kabul ettirmeye çalışırlar. Kullanılan kelimelerin çarpıtılması, sözlerin adeta birer cımbızla çekiliyor gibi özenle seçilip amacından saptırılması ile bu mümkün olabilmektedir.

Buna Göz Atın  Narsisti Yok Saymak

Tehdit, kıskançlıkta olduğu gibi ilişkinin biteceğini söyleyerek yapılabilmektedir. İlişkinin başlangıcında mükemmel bir çift olduklarını kabul ettirmiş olan narsist, mükemmel olanın yok olmasının eş için yıkıcı olacağı ve bunu da gerekirse yapabileceğini söyleyerek tehdit eder. Tehdit aracı ile bağımsız hareket eden eşin tekrardan narsistin alanına dönmesi mümkün olur.

Narsistin Olumlu Temas İletileri

Narsist, kullandığı araçların işe yaramadığını gördüğünde çeşitli yollar ile eşinin ilgisini tekrardan kazanmayı dener. Eşin zaafiyetlerinin bilincinde olan narsist, bu zaafiyetleri kullanarak, ihtiyaçların giderileceği iddiası ile oradadır. İhtiyaçları, ilgiyi yeniden tesis edecek kadar sağlayan narsist, eşinin ona tekrardan ilgi duymasını sağlamaya çalışır. Örneğin, temas iletileri konusunda zaafiyeti olan kişi için bir narsist şunları dener; topluluk içerisinde eşinin elini tutma, sarılma, iyi sözler söylemek. Bunlar sayesinde ilgisi azalan eşinin ilgisini tekrardan kazanmayı dener.

Unutulmamalıdır ki; narsist kişiler eleştirilmekten rahatsız olduklarından dolayı çevresindeki insanların psikolojik yardım tekliflerini reddederler. Kendilerinin mükemmel olduklarını ve tedaviye ihtiyaç duymadıklarını düşünürler. Narsist hem kendisinin eleştirilmesinden nefret etmesi hem de özdeğerlendirmeden ve empatiden yoksun olması nedeni ile romantik ilişkilerde psikolojik şiddete daha eğilimli olurlar.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top