Depresyon Nedir? Depresyonla Başa Çıkmak

Depresyon

Depresyon, hislerinizi, davranışlarınızı ve düşüncelerinizi olumsuz etkileyen bir problemdir. Depresyon yaygın olarak görülür. Depresyon, sürekli olarak mutsuz olmaya ve kişiye zevk veren durumlardan zevk alınmamasına sebep olan bir psikolojik problemdir. Depresyon duygusal ve fiziksel belirtiler ile kendini gösterir. Depresyonlu kişiler, günlük yaşam görevlerini yerine getirmekte zorlanabilirler (İşlev kaybı).

İçindekiler

Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

İnsanlar, sıkıntı verici durumlara karşı olumsuz tepkiler geliştirebilir. Olumsuz tepkiler, üzüntü ve geçici bir keyifsizlik halidir. Normal duruma kıyasla, depresyonlu kişilerde genel bir mutsuzluk ve keyifsizlik hali vardır. Depresyonlu kişiler günlük aktivitelerine karşı ilgilerini ve zevklerini geçici olarak yitirirler.

Depresyon çocuktan yaşlı bireylere kadar her yaştan kişinin yaşayabileceği bir psikolojik problem olup kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kişinin depresyonda olduğunu anlayabilmemiz için aşağıda sayılan belirtilerin en az iki hafta boyunca devam ediyor olması gerekmektedir.

  • İştahta ani değişim: Depresyonlu kişiler aşırı yemek yeme eğilimi ya da daha az yemek yeme eğiliminde bulunabilir.
  • Uyku düzeninde bozulmalar: Depresyonlu kişiler, uykuya dalmakta ve kaliteli uyku konusunda sorunlar yaşarlar.
  • Sürekli yorgun hissetme: Depresyonla birlikte enerjisiz hissetme ve sürekli halde yorgunluk hissi gelişebilir.
  • Değersizlik hissi ve Suçluluk: Depresyonda olan kişiler kendilerini değersiz ve suçlu hissetmeye başlarlar.
  • Dikkat kaybı ve karar vermekte zorluk yaşama
  • İntihar düşünceleri

Depresyon için Risk Faktörleri

Bireyin erken yaşta ebeveynini kaybetmesi, sevdiği kişiyi kaybetmesi (ölüm veya ayrılık), düşük sosyoekonomik düzey, alkol ve madde bağımlılığı (ya da kullanımı), travmatik çocukluk dönemi, daha önceden depresyon geçirmek, bazı hastalıklar depresyon için risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Buna Göz Atın  Uykusuzluk Bozukluğu

Depresyondan Kurtulmak

Depresyon ile mücadele eden kişinin alacağı profesyonel destek ile bu sorundan kurtulması mümkündür. Depresyon ile mücadele eden kişilerin psikolojik destek alması depresyonla baş edip kurtulması için önemlidir.

Psikolojik destek, kişinin yaşadığı psikolojik problemleri kontrol altında tutmasına yardımcı olur. Psikolojik destek ile kişinin hayatına bakış açısını değerlendirecek kişi de bir meslek profesyoneli olacaktır. Profesyonel gözün varlığı ile kişi hayatına bakışında, hayatını anlamlandırmasında yaptığı olumsuz değerlendirmelerin nedenlerini ve etkilerini anlamasına yardımcı olacaktır.

Evinizden ayrılmadan Online Psikolojik Destek almak istiyorsanız tıklayın.

Sosyal Destek: Depresyonla mücadelede sosyal destek oldukça önemlidir. Kişinin çevresindeki bazı bireyler kişiye destek sunmak isteyecektir. Depresyonda bulunan kimseler genellikle destek sunmak isteyen kişileri uzaklaştırmak isteyebilir. Eğer depresyon problemine sahipseniz, çevrenizden destek almaktan ve sosyal yönünüzü kuvvetlendirmeyi ihmal etmeyin. İlişkilerinizi kuvvetlendirmeniz, insanlarla irtibatta kalmanız depresyonun semptomlarını azaltmakta size yardımcı olabilir.

Zihninizde olan olumsuz düşünceler, depresyon semptomlarını tetikleyebilir ve mutsuz hissetmenize sebep olur. Zihninizde olan olumsuz düşüncelerden uzaklaşmayı, sakinleşmeyi deneyin. Nefes egzersizleri, yürüyüşler ya da yeni şeyler denemek zihninizde olan olumsuz düşüncelerden arınmanıza yardım edebilir.

Alkolden uzaklaşmak, depresyonun semptomlarını azaltmakta yardımcı olabilir. Alkol kullanımı sonrası fizyolojiniz geçici süre de olsa olumsuz etkilenir. Alkol iyileşme sürecinizi yavaşlatabilir.

Uyku düzenini korumak, ihtiyacınız olan uykuyu almak daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Depresyon semptomları göstermeseniz bile mutlaka ihtiyacınız olan uykuyu almaya özen gösterin. İyileşme döneminde de sizi iyi hissettirecek uyku düzeninizi bulmaya çalışın.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top