Bilinçli Farkındalık ve Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilinçli farkındalık, bireyin şu anki yaşam deneyimlerine bilerek ve isteyerek katılabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Bilinçli farkındalık, geçmiş ve geleceğin etkisi altında kalmadan içinde bulunulan zamanı kabullenmek ve onaylamak biçiminde tanımlanabilir. Kökenlerini Budizm ve meditasyon pratiklerinden almaktadır.

Bilinçli farkındalık, son yıllarda giderek bilişsel ve davranışçı terapilerin yanında yer almaya başlamıştır. İlk olarak Kabat-Zinn’in çalışmalarında bilinçli farkındalığın terapi içerisinde kullanıldığını görmekteyiz. Türkiye’de yapılan bir çalışmada da, bilişsel davranışçı terapi ile bilinçli farkındalık yöntemi üzerinde bir çalışma yapılmıştır. Bilinçli farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi programına katılan katılımcıların duygu düzenleme güçlüklerinin düzeylerini azaltması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (Demir ve Gündoğan, 2018).

Buna Göz Atın  Bastırılmış Özgüvensizlik

Literatürde obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde bilinçli farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi kullanan bir çalışma mevcuttur. Cinsiyetler arası anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte araştırma sahip olduğu iki hipotezi doğrulamıştır. Araştırmanın bulgularına göre; OKB belirtilerinin azaltılmasında bilişsel farkındalık temelli BDT programının etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, uygulanan programın etkisi, izlem sürecinin tamamlanmasından sonra da devam ettiği ortaya konulmuştur (Gündoğan, Saltukoğlu ve Astar, 2016).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!

Scroll to Top