Yaygın Kaygı Bozukluğu

Yaygın Kaygı Bozukluğu DSM-5’te “Kaygı Bozuklukları” kategorisinde sınıflandırılır. Yaygın Kaygı Bozukluğunu tanımlayabilmek için en az altı ay süreç içerisinde birtakım olaylara karşı kişinin aşırı bir kaygı duyması gerekmektedir.

İçindekiler

Tanı Kriterleri

Kişiler kaygılarını kontrol altına almakta zorluk yaşarlar. Aşağıda sayılan belirtilerin en az 3 tanesi bu tanıyı alabilmek için yeterlidir. Çocuklarda da en az 1 tane tanı kriterini karşılaması yeterlidir.

  1. Huzursuzluk yaşama, sürekli gergin hissetmek. Sürekli diken üzerindeymiş gibi hissetmek.
  2. Günlük yaşam içerisinde kolaylıkla yorulma.
  3. Odaklanmada güçlük yaşama, zihnin bir anda boşalması.
  4. Kolaylıkla sinirlenebilme ve tepki vermek.
  5. Kas gerginliği
  6. Uykuda bozukluk, uykuya dalmada güçlük ve doyurucu olmayan bir uyku uyumak.
Buna Göz Atın  Yutma Fobisi

Yaygın Kaygı Bozukluğu için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaygı, işlevsellikte bir bozulmaya neden oluyorsa, Yaygın Kaygı Bozukluğu’ndan bahsedebiliriz. Kaygılar, belirgin bir sıkıntı yaşamaya ve toplumsal alanda bir işlevsellik sorununa neden olmalıdır.

Madde kullanımı sonucunda oluşan sonuçlar ya da başka bir sağlık durumu yüzünden ortaya çıkan fizyolojik sonuçlarla bu hastalık karıştırılmamalıdır.

DSM-5’e göre bu bozukluk diğer ruhsal bozukluklarla daha iyi açıklanamaz. Önreğin kişinin panik atak yaşayacağına yönelik kaygısı, sosyal fobiler vb.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!