Üstünlük Kompleksi Nedir?

kÜstünlük kompleksi, Alfred Adler tarafından açıklanmış bir kavramdır. Üstünlük kompleksi, kişinin doğuştan itibaren var olan aşağılık kompleksine dayanarak kişinin kendisini diğerlerinden daha üstün olarak ele alma ve kendini yüceltmesi durumudur. Üstünlük kompleksi yetersizilik duygusuna bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkan üstünlük çabasının aşırıya ulaşmış boyutu olarak karşımıza çıkar.

Üstünlük Kompleksinin Nedenleri

Kişinin yaşadığı yetersizlik duygusunu kontrol edememesi, düşük benlik algısı ve aşağılık hissi üstünlük kompleksine neden olur. Kişinin yaşadığı başarısızlıklar, yetersiz olumlu dönütler de üstünlük kompleksine yol açmaktadır.

Kişi, kendi hayatını ele alırken yeteri kadar başarı sağlayamadığını düşünürse ve bunu içselleştirirse bu bir yetersizlik duygusuna neden olacaktır. Yetersizlik duygusu ile kişi kendisini kötü hissedecektir. Burada kişi bu duyguyu bastırabilmek için kendisinin üstün olduğunu düşünerek, yetersizlik duygusuna karşı bir savunma gerçekleştirecektir.

Buna Göz Atın  Psikoloji ve Biyolojinin Farkları Neler?

Kişi kendisini bir kahramanmış gibi görmektedir ya da sahip olduğu yeterliliklerin olduğundan daha fazla gösterme çabasına girişmesidir. Üstünlük kompleksi yaşayan insanlar, fikirlerinin diğerlerinin fikirlerine oranla daha önemli olduğunu düşünmektedirler.

Adler’e göre bu kişilerin aile, geçmiş yaşantılar vb. gibi etmenleredn dolayı toplumdan soyutlandığını ifade eder.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!