Piaget: Ahlaki Gelişim Evreleri

Piaget tarafından ahlaki gelişim kuramı ortaya atılmıştır. Toplumda etkin bir biçimde kullanılarak değerler sistemi oluşturulmasına, ahlak gelişimi denir. Oyun oynama, kurallar hakkında soru sorma, hırsızlık vs… İşlem öncesi dönemin sonlarına doğru ahlak gelişimi başlar. Gelişimin iki koşulu vardır: karşılıklılık ve özerklik.

Piaget’in 2 Evreli Ahlak Gelişim Kuramı

  • Ahlaki gerçeklilik: İşlem öncesi çocuklarda başlar. Çocuklarda gerçeklik ilkesine göre hareket eder. Kurallar değişmezdir. 10 yaş altı çocuklar bu gruptandır. Kızlarda daha fazla.
  • Özerklik ahlak (Karşılılık) evresi: Eylemin doğru ve yanlış olması içsel koşullarla belirlenir. Kurallar anlaşmaya dayalıdır. Ceza adil ve suça uygun olmalıdır.
    • İlk döneminde Ahmet yaptıysa ben de yaparım.
    • İkinci Dönem Ahmet yaptı ama ben yapmamalıyım.
Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!