Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk, insanların sürekli tekrar eden düşüncelerle (obsesyon) uğraşması ve bunun sonucunda tekrar eden davranışlar (kompulsif) göstermesi ile karakterize bir durumdur.

İçindekiler

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

OKB hastaları kontrol edemedikleri düşüncelere, korkulara ve saplantılara sahiptir. Kontrol edilemeyen düşünceler, saplantılar ve korkular hastanın çevresindeki insanlar için rahatsız edici bir hale gelebilir. Hastalar kontrol edilemeyen düşüncelere sahiptir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kendilerini zorlayarak düşüncelerini görmezden gelebilir veya bu düşüncelerle savaşmaya çalışabilir. Genellikle bu durum OKB hastaları için zorlayıcı olmaktadır.

OKB, ergenlik dönemi ile ortaya çıkabilen, semptomları yaşam boyunca değişkenlik gösterebilir. Bu semptomlar, kişi stres altındayken şiddetlenebilir ve hasta hayatının çoğu zamanında hafif ve orta şiddette semptomlar gösterir. Kirlenme korkusu, düzenli olmaya karşı hassasiyet, çevresindeki kişilerin zarar göreceğine yönelik düşünceler, temizliğe karşı titizlik, tokalaşmaktan rahatsızlık duyma, mikroplardan korkma veya süreki duş alma isteği, Obsesif Kompulsif Bozuklukta görülen bazı semptomlardır.

OKB Teşhisi

Hastalığın teşhisi için herhangi bir laboratuvar testi yoktur. Tanı uzman doktor tarafından hastanın genel davranışları göz önünde bulundurularak konulur. Uzman tarafından yapılan psikolojik değerlendirmede hastanın duyguları, düşünceleri, genel davranış örüntüleri incelenerek tanı konulur. OKB’nin gösterdiği semptomlar bazı psikolojik hastalıklarla benzerlik taşıdığı için tanı koymakta zorlanılabilir. Bu hastalıklar anksiyete, depresyon, şizofreni vb.

Buna Göz Atın  Yükseklik Korkusu Nedir?

OKB Tedavi Yöntemleri

Bu hastalık tedavi edilmeden kendi kendine iyileşme göstermeyebilir. Bu yüzden OKB hastalarının tedaviye başlaması oldukça önemlidir. Obsesif Kompulsif Bozukluk için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Benimsenen iki tedavi yöntemi vardır. Bunlar davranış terapisi ve ilaç tedavisidir.

Davranış Terapisi: Hastanın takıntılı olduğu düşünceler ile yüzleşmesi ve tekrar eden davranışlarını azaltmaya ve bunlarla yüzleşmeye dayanan tedavi yaklaşımıdır.

İlaç Tedavisi: OKB hastalarının beynindeki serotonin miktarını artıracak ilaçlar ile tedavi edilmesi yaklaşımıdır.

OKB ve BDT Tedavisi

Obsesyon adı verilen tekrar edici nitelikteki takıntılı düşüncelerin kişiyi rahatsız etmesi sonucunda başvurduğu birtakım davranışlar, ritüeller bütünü, obsesif kompulsif bozukluğu oluşturmaktadır. Obsesyonlar, hastalar tarafından kontrol edilemeyecek durumdadır ve tekrarlayıcı niteliktedirler. Obsesyonlar ile ortaya çıkan kaygı ve korku düşüncelerinden kurtulmak için hastalar belirli ritüelleri uygularlar.

OKB’nin bilişsel davranışçı grup terapisi ile tedavi edilmesine yönelik birtakım çalışmalar ve araştırmalar mevcuttur. Bu çalışmalardan bazıları bilişsel davranışçı terapinin grup halinde ve bireysel halde yapılması halinde “fonksiyonel olmayan inançları” azaltma konusunda farklılık olmadığını belirtmiştir. Literatürde aksini belirten çalışmalar da mevcuttur. Fonksiyonel olmayan tutumları azaltmakta bireysel bilişsel davranışçı terapinin daha etkili sonuçlar verdiğini gösteren çalışmalar vardır (Yurtsever ve Sütçü, 2016).

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!