Narsistik Strateji: Değersizleştirme ve Yok Sayma

Hayatınızda narsistik bozukluğa sahip bir kişi varsa ikili ilişkilerinizde yaşadığınız zorlukları anlamlandırabilmek çoğu zaman zor ve yorucudur. Gün geçtikçe kurduğunuz ikili ilişkilerde kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Bu yalnızlığa bir anlam veremeyebilirsiniz.

Karşınızdaki kişinin narsistik bozukluğu varsa ve narsisizm konusunda yeterince bir fikriniz yoksa bazı şeyler sizin için kafa karıştırıcı gelebilir. İkili ilişkiniz içerisinde olan şeylerin normal ilişkilere göre farklı olduğunu anlamak çoğu zaman ilişkinin en yıpratıcı dönemlerinde ortaya çıkar.

Yoğun Sevgiye Maruz Kalmak

Yeni tanıştığınız bir insanın sizinle etkileşim kurması, size sevgi göstermesi ve değerli hissettirmesi zaman içerisinde olağan düzeyde artar. Sizi ilk tanışmalarından itibaren diğer insanlardan farklı ve aşırı değere layık olduğunuzu hissettiren bir kişi varsa durup düşünmenizde fayda var. Yeni tanıştığınız kişi, size “biz adeta birbirimiz için yaratıldık” düşüncesi ile yaklaşır. Sürekli gelen iltifatlar, pahalı hediyeler ve diğer şeylerle sizi etkilemeye yönelik yoğun bir çaba içerisine girerler.

Gerçekte sizi elde edene kadar sizi bir sevgi bombardımanına tutuyorlar. Bu bombardımanı sürdürebilmek için sizi etkileyecek stratejiler üzerinden ilerliyorlar. Geliştirdikleri stratejinin temelinde sizi istedikleri o zaman aralığında dünyanın en önemli insanıymış gibi hissettirirler. Siz dünyanın en önemli insanısınız. Kendisi de bir o kadar mükemmel oldukları için size en uygun bireyin de kendileri olduklarını da size kabul ettiriyorlar.

Baktığınızda sağlıklı yürüyen bir ilişkide manipülasyonlar ve sizin adınıza karar verme durumları yaşamazsınız. Bir ilişkide bazı şeyler gereğinden çok çok hızlı ve büyüleyici ilerliyorsa dikkat etmenizde fayda var. Yaratılmış ve bir yerde patlayacak o büyü bir gün sönme ihtimali var.

Avcı

Narsistik bozukluğa sahip olan kişi sizin gibi kendisine seçtiği başka hedefler de olabilir. Narsistin sevgi bombardımanı uyguladığı bir grubun parçası olabilirsiniz. Narsist kimselerin, hedeflerindeki kişileri etkileyebilmelerinin en önemli adımlarından birisi de o kişiler hakkında yeterince veri toplaması olacaktır. Hedef kişi ile iletişime başlamadan önce normal başlayan çoğu ilişkiye kıyasla daha fazla bilgiye sahip olacaktır.

Buna Göz Atın  Borderline Kişilik Bozukluğu

Acıma Evresi

Normal başlamayan ilişkide ilgi çekebilmek adına geçmişe ait kötü olayları anlatmak, narsistik kişinin ilişkideki kurulacak bağları inşaa etmesine katkı sunar. Kurulan bu bağlar, narsistik kişinin kontrolünde bulunmaktadır. İşin temelinde hedef kişinin empati kurarak, narsist kişi ile bağ kurmaya hazır olmasıdır.

Değersizliğin Hemen Öncesi

Narsistik bozukluğa sahip kişi hedefi ile istediği bağı kurduğunu düşündüğünde ve kontrolün kendisinde olduğunu düşündüğünde manipülasyona başlar. Bu manipülasyonlar zamanla şiddetini artırarak kendisini hissettirir. Doğru olmadığını bilinen şeyleri doğruymuşçasına söylerler ve sorgulama ile karşılaştıklarında tepki gösterirler. Bu süreçte de yaptıkları ve söyledikleri çoğu şeyi reddetme eğilimi içerisine girerler. Manipülasyonun bir parçası olarak da hedefindeki kişiyi çevresindeki diğer kişilerden uzaklaştırma eğilimi içerisine girerler. Bunun nedeni de hedeflerini avuçlarının içerisinde tutabilmektir.

Değersizleştirme ve Yok Sayma

Süreç ilerledikçe hedefteki kişi değersizleştirilmeye ve değersiz hissetmesine yönelik hamleler gelmeye başlar. Hedefteki kişinin davranışları, yaptıkları işler beğenilmez. Eleştirilir. Hedef kişi de aynı davranışlarda bulunmaya kalkarsa, bunun yanlış olduğunu söyler ve tepki verirse narsist kişi tarafından ağır ve aşırı bir tepki ile karşılanır.

Dışlanma ve yok sayılmanın başladığı an hedefin ilişkinin kendisine olan maliyetini anlaması ile alacağı önlemler ile başlar. İlişkinin kendisine maliyeti ve zararı yönünden sıkılan hedef, kendini kullandırtmamaya ve bu manipülasyona mahal vermezse, narsist kişi tarafından dışlanılmaya ve yok sayılmaya başlar. Hedef kişinin etkileşim kurduğu diğer insanlarla etkileşimi artırmak, hedefin değersizleşmesi için yoğun çaba içerisine girmek narsist kişinin deneyeceği yeni hamlelerden olur.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!