Münchausen Sendromu

Münchausen Sendromu, kişinin çevresinden ve sağlıkçılardan ilgi görebilmek amacıyla kendisini hasta etmesinden ya da hastalanmak için çabalamasından kaynaklanan psikolojik problemdir. Bu sendrom adını Alman yazar Rudolf Erich Raspe‘nin yazdığı kitaptaki kurgusal karakter Baron Münchausen’den almaktadır.

Bu hastalığa sahip olan kişiler sürekli hastanede kalmak için çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Kişi hastanede kaldığı süre boyunca sağlık personelinden ilgi görmeyi amaçlar. Münchausen Sendromu hastaları, ameliyat olmaktan, acı verici bazı tedavi yöntemlerine katlanmaktan keyif almaktadırlar. Bu keyfin altında yatan en önemli etken sağlıklı yaşamlarında elde edemedikleri şefkat duygusunu hastalık/tedavi sayesinde yaşayabilmektir.

Buna Göz Atın  Hebefrenik Şizofreni

Münchausen by proxy

Münchausen by proxy: Kişinin otoritesi altında tuttuğu kişileri hastalandırmaya teşvik etmesi ya da otoritesi altında olan kişiler aracılığı ile dikkat çekmesi durumu mevcuttur. Çocuklarının sürekli hasta olduğuna inanan ve bu inanç ile doktor doktor gezen ebeveynler için kullanılan kişilik bozukluğu olup çoğu vakada çocuklarının ölümü ile sonuçlanan vakalar görülebilmektedir.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!