Kıskançlığın İlişkilere Etkileri

Kıskançlık sevilen kişiyi kaybetmeye karşı geliştirilen bir endişedir. Kıskançlık ikili ilişkileri uzun vadede yıpratabilecek bir çok etki yaratabilir. Sevdiği kişi üzerinde baskı kurmak, kıskançlığın sebep olduğu bir durumdur. Bu baskı ile kaybetmeye karşı geliştirdiği endişeninden kurtulmaya çalışan kişi en mantıksız anlarda bu baskıyı artırma eğiliminde bulunabilir.

İlişkilerde uygulanan baskı, sevilen kişinin sosyal yaşamı, aile yaşantısı üzerinde kontrole dönüştüğünde sevilen kişinin yalnızlaşması ile sonuçlanacak birtakım olaylar yaşabilir. Bir yandan da ilişki içerisinde kişilerin karşısındaki kişilerden bir şeyleri gizleme eğilimi de görülebilecek bir durumdur.

Kişiler üzerlerinde olan baskının etkilerini hafifletebilmek için günlük yaşamlarındaki olayları ya da ilişki içerisinde sorun çıkarabileceğini düşündükleri arkadaşlarını, olayları gizlemeye başlayabilirler. Bu nedenle ilişki içerisindeki temel dinamiklerden birisi olan güven hasar almaya başlayabilir.

Uygulanan baskı, sosyal medya platformlarını denetleme, mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları okumak ve diğer stratejilerle gitgide artabilecektir.

Kıskançlık ve Yalnızlaşma

Yoğun kıskançlığa maruz kalan kişi, eski yaşamına göre, çevresindeki kişilerden uzak kalmaya başlayacaktır. Kişinin günlük yaşamı, çevresindeki insanlar arasında bu durum bir krize sebep olabilecektir. Kısacası sahip olunan bir ilişkide var olan baskı yüzünden, kişinin diğer ikili ilişkileri derin yaralar alabilecektir.

Buna Göz Atın  Yetişkinlerde Terk Edilme Korkusu

Kıskançlık ve Komplo Kurma

Komplolardan bahsetmeden önce, kişinin yaşadığı yetersizlik duygusunun bir tezahürü olarak “kıskançlık” duygusunu geliştirmeye başlar. Yoğun kıskançlık hissi ile birlikte kişi, sevdiği kişi tarafından ihanete uğradığını düşünebilir ve bu düşüncesini baskıyı artırabilmek için açığa vurmayı tercih edebilir. Komploların başladığı bu dönemde ilişki, iki taraf için de çekilemez ve zarar verici bir hal almaya başlayabilir. İlişkinin bu evresinde kişiler yardım almayı pek tercih etmeyebilirler ve sürecin sonunda ilişkinin sonlanması gündeme gelebilir.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!