İntikam Duygusu

İntikam Duygusu

İntikam; kötü bir davranışı veya sözü cezalandırmak maksadıyla kötü veya istenmeyen bir davranış ile karşılık vermek olarak tanımlanabilir. İntikam duygusu, evrimsel süreçte oldukça yararlı bir amaca hizmet etmektedir. İnsanın derinden bir yara alması ya da incinmesi ile intikam duygusu ortaya çıkar.

Araştırmalar göre intikam, insanı harekete geçiren güçlü bir duygusal tetikleyici olduğunu belirtmektedir. Karşılaşılan kötü davranışlara karşı verilen cevaplar, insana belirli bir oranda zevk verdiği, araştırmalar tarafından da ortaya konmuştur. Cinayetlerin %20’si, okulda gerçekleşen silahlı saldırıların %60’lık kısmı intikam duygusundan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Saldırganlık konusunda araştırmaları olan David Chester (Virginia University), şiddet içeren davranışlardan önce devreye giren duyguları “psikolojik aracılar” olarak adlandırdı. Chester’ın ortaya koyduğu çalışmalarda; aşağılanan ve sosyal bakımdan reddedilen bir kişinin duygusal acı çektiği bulunmuştur. Acı ve sosyal reddedilme karşısında saldırgan tepki göstermenin beynin acı ile bağlantılı bölgelerinin diğer insanlara göre daha aktif olması ile bağlantılı olduğu görüldü.

Buna Göz Atın  Sınav Heyecanını Kontrol Etme

Sigmund Freud’a göre saldırganlık ve zevk arasında bir bağlantı bulunmaktaydı. Günümüzde yapılan çalışmalarla intikamın ayrı bir zevk verdiği ortaya çıkmıştır.

İntikam Duygusu ve Evrim

İntikam duygusu zararlı sonuçlara sebep olabilecek edimlere yol açabilmektedir. İntikam duygusu evrimsel süreçte; gelişebilecek saldırılara karşı tetikte olmayı sağlatarak ya da diğer insanların size zarar verdiklerinde bir karşılık alacaklarını bilmeleri olası saldırıları kimi zaman önleyebilmektedir. Ancak intikamı bir koz olarak kullanmak çoğu zaman yıkıcı davranışı önleyemez.

Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!