Depresyon İntihara Sürükler mi?

Depresyon gibi duygu durum bozukluğu gösteren kişilerde intihar düşünceleri ve eylemleri %20 ila %40 arasında artış gösterdiği literatürdeki çalışmalar tarafından ortaya konulmuştur. İntihar girişimleri olan insanların çoğunluğu depresyon dönemlerinde intihar düşünceleri ile uğraşmaya başlar. Malesef ki bir çok girişim bu dönemde intiharın başarıyla gerçekleşmesi ile sonuçlanır.

İntihar düşünceleri ile baş etmekte zorlanıyorsanız güvendiğiniz bir yakınınızdan destek talep edin veya profesyonel desteğe en kısa sürede başvurun!

Yaşlı bireylerde intihar etme olasılığı genç bireylere göre iki kat fazladır. Unutmamak gerekir ki intihar düşüncelerinden bahseden insanların bu düşünceyi eyleme dökme olasılığı yüksektir. Toplumda intihar düşüncesini açan kişinin intihar etmeyeceğine yönelik algı hatalı bir algıdır. Hastanede yatan olgularda intihar girişimi oranı % 15 kadardır. Depresyon olgularının % 15’i intiharla ölmektedir. Tüm intiharların % 70’i depresyon olgularıdır.

Buna Göz Atın  Değişmeyen Gerçek: Ölüm

Depresyon olgularının hastaneye yatması zorunlu mudur?

Depresyon tedavisinde hastaların yatırılması genellikle gerekmez. Aşağıdaki özellikleri taşıyan hastaların yatması gerekebilir.

  • Ciddi intihar düşünceleri gösterenler: İntiharı eyleme dökmüş ya da bunun hazırlığında olan kişiler
  • Kendine ve çevreye zarar verme eğilimi olanlar: Depresyon döneminde kişinin kendi bedenine ve çevresine (bir eşya da bir insan da olabilir) zarar vermesi tehlike arz eder.
  • Gıda reddi olanlar: Depresyon döneminde insanların iştahları normal döneme göre azalma göstermektedir. Uzun süre boyunca yemek yemeyen ve sağlığını da olumsuz yönden etkileyen kişiler.
  • Ayaktan tedaviyi sürdürme güçlükleri
  • Psikotik özellik gösterenler
  • Ciddi intihar girişimi olanlar
Mersin Üniversitesi-Psikoloji Bölümü'nden 2020 yılında mezun oldum. Covid-19 döneminde yaygınlaşan "Online Terapi" yöntemi ile psikolojik danışma vermeye devam etmekteyim. Mersin Üniversitesi- Psikoloji Lisans 2016-2020 Çağ Üniversitesi- Psikoloji Yüksek Lisans 2021-2023 Çağ Üniversitesi- Hukuk Fakültesi 2021-2024
Yazı oluşturuldu 158

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Algılandı!

Reklamları sevmediğinizi biliyoruz ancak sitemizin maliyetlerini reklamlar ile finanse ediyoruz. Lütfen reklamlara izin verin!